Συνομιλώντας με την μαέστρο Φαίδρα Γιαννέλου: "θεωρώ μαγικό να επικοινωνώ με τόσους ανθρώπους επί σκηνής"



Με αφορμή τη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με το Μέγαρο Μουσικής της πόλης για την σειρά συναυλιών 100% Disney in Concert: Around the World που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, συνομιλήσαμε με την μαέστρο Φαίδρα Γιαννέλου.

Η μαέστρος έχει συνεργαστεί με διάσημες συμφωνικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, κέρδισε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις και δραστηριοποιείται  σήμερα ως μαέστρος σε όλη τη χώρα.  Επίσης να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2012, ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχετε μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της μουσικής. Μιλήστε μου λίγο για εσάς
Γεννήθηκα στην Αθήνα από γονείς οι οποίοι, ενώ δεν είναι μουσικοί, με παρότρυναν να ξεκινήσω ένα μουσικό όργανο. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Με κέρδισε αμέσως το πιάνο και αργότερα, κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διεύθυνση ορχήστρας. Το θεωρούσα και το θεωρώ μαγικό, το να μπορεί κανείς να επικοινωνεί με τόσους ανθρώπους επί σκηνής. Αυτό με οδήγησε στο να το επιλέξω και ως επάγγελμα.

Πως προέκυψε η συνεργασία με την ΚΟΘ;
Η συνεργασία μου με την ΚΟΘ προέκυψε χάριν σε μια πρόταση της καλλιτεχνική διευθύντριας της ορχήστρας, Ζωής Τσόκανου, με την οποία είχαμε μοιραστεί στο παρελθόν μια συναυλία στην Αθήνα. Αυτή ήταν η αφορμή να γνωριστούμε και να κρατήσουμε επαφή. Την εκτιμώ πολύ και την ευχαριστώ για αυτήν την πρόταση συνεργασίας.

Ποιες θεωρείται σαν τις πιο έντονες στιγμές στη δουλειά και στην καριέρα σας μέχρι τώρα;
Είναι πολλές οι έντονες στιγμές που ζει ένας μαέστρος στο πόντιουμ. Αν θα πρέπει να διαλέξω, θα πω ότι οι πιο ιδιαίτερες στιγμές είναι όσες έχω ζήσει διευθύνοντας συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η αύρα του χώρου είναι μοναδική και δε συγκρίνεται με καμία άλλη αίθουσα συναυλιών.

Τι στόχους έχετε βάλει από εδώ και πέρα για τη δική σας μουσική πορεία;
Οι στόχοι μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ μέσω της μουσικής και να μπορώ να επικοινωνώ μέσω της διεύθυνσης με ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πράγμα το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζομαι. Επίσης ένας ακόμη στόχος είναι να συμβάλλω στη μουσική εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Γι αυτό το λόγο αγαπώ να συνεργάζομαι με ορχήστρες νέων και να διευθύνω παιδικές παραστάσεις. Θεωρώ πως θα πρέπει να εστιάσουμε ως κοινωνία στη βαθιά γνώση και στην ποιότητα των όσων προσφέρουμε στα νέα παιδιά.

Image may contain: 1 person 

Σχόλια