Ταξιδεύοντας στη Μαγιόρκα: Ανοίγει ξανά το περίφημο στούντιο του Χουάν Μιρό




Μια υπέροχη είδηση διάβασα σήμερα το πρωί στο site elculture και σκέφτηκα να τη μεταφέρω και εδώ σε αυτό το μικρό blog.

Σαν λάτρης του Joan Miro έχω να σας μεταδώσω πως το ατελιέ του ζωγράφου στη Μαγιόρκα ανοίγει ξανά τις πύλες του για το κοινό.


Δυο χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Joan Miró προίκισε την πόλη της Μαγιόρκα με το στούντιο του, στο οποίο είχε ζήσει και εργάστηκε για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το Taller Sert που πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα Josep Lluis Sert βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λόφο που βλέπει τις ακτές των Βαλεαρίδων και ενσωματώνει το μεσογειακό τοπίο και το μοντέρνο ντιζάιν.

Εδώ και ένα χρόνο το ατελιέ του ζωγράφου ήταν κλειστό προκειμένου να αποκατασταθούν οι δομικές ζημιές που είχε υποστεί. Άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με νέα διάταξη των εκθεμάτων που δίνει και μια νέα εικόνα για τον τόπο της εργασίας του μεγάλου ζωγράφου.



Η ιστορία του στούντιο ξεκινά από τη Βαρκελώνη στη δεκαετία του ’30, όταν ο Μιρό συνάντησε τον Σερτ και άρχισαν να μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για τη μεσογειακή κουλτούρα και την πρωτόγονη τέχνη.


Στο σπίτι και στούντιο που σήμερα ονομάζεται Fundació Pilar i Joan Miró αναβιώνετε η ατμόσφαιρα του στούντιο μέσα στο οποίο ο Μιρό έκανε τις πιο μυστηριώδεις και πρωτοποριακές του δουλειές. Κάποτε σε αυτό το στούντιο που είναι γεμάτο ακόμα με τα μισοτελειωμένα έργα που άφησε στα καβαλέτα, δίπλα σε αντικείμενα που μάζευε στις τσέπες του, όταν πήγαινε βόλτα στη θάλασσα, βότσαλα και κλαδιά, τον είχε επισκεφθεί ο εγγονός του, ο οποίος έχει πει πως ο Μιρό μπορούσε να κάνει μια ζωγραφιά σε δέκα δευτερόλεπτα αλλά αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα τα είχε σκεφτεί επί έναν ολόκληρο χρόνο. Είχε επισκεφθεί το στούντιο όταν ήταν δέκα ετών και θυμάται ακόμα τη μυρωδιά από το νέφτι και το λινέλαιο, τη λαδομπογιά και τα ακρυλικά χρώματα καθώς και τα εκατοντάδες έργα παντού. Και θυμάται το δέος που του είχε προκαλέσει η εικόνα.









 πηγη: elculture.gr 

Σχόλια