Στο δρόμο για τα Όσκαρ: Είδα το A Star is Born -κριτική και εντυπώσεις





Καθώς ο χρόνος ξεκίνησε να κυλά αντίστροφα για την 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ άρχισα να βλέπω τις υποψήφιες ταινίες για να είμαι “έτοιμη” την μεγάλη κινηματογραφική βραδιά και να την παρακολουθήσω όπως της αρμόζει!


Πριν λίγες μέρες είδα την ταινία  “Α Star is Born” σε σκηνοθεσία Brandley Cooper που τόσος ντόρος έχει γίνει και αποτελεί και το κινηματογραφικό ντεμπούτο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά για την Lady Gaga. Μια πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι πως πρόκειται για ένα video clip 2 ωρών και 16 λεπτών αποτελούμενο από όμορφα γλυκερά hit δια στόματος Gaga και Cooper με ενδιάμεσα διαλείμματα διαλόγων. 

Bradley Cooper and Lady Gaga in A Star Is Born (2018)

Υπόθεση

Ο Brandley Cooper κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο πέρα από αυτό του σκηνοθέτη και υποδύεται έναν φτασμένο τραγουδοποιό που είναι βουτηγμένος στο αλκοόλ και στις ουσίες.
Η φήμη του χαρακτήρα του είναι τόσο μεγάλη που γεμίζει ολόκληρα στάδια και οι φαν του τον κυνηγούν στον δρόμο. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία γιατί είναι μια βασανισμένη ψυχή που by the way χάνει και σιγά σιγά την ακοή του. Μέσα στο προσωπικό του χάος γνωρίζει εντελώς τυχαία ένα βράδυ σε ένα μπαρ την Lady Gaga που είναι μια σερβιτόρα με υπέροχη φωνή και συμπτωματικά τραγουδά μόνο για μια εμφάνιση στο μπαρ που τυχαίνει να περάσει ο Cooper. Την βλέπει, ερωτεύεται τη φωνή της, την ίδια και την κάνει σταρ. Κάπου στην πορεία κάνει και μια αποτοξίνωση γιατί ο εθισμός του φτάνει στα όρια της καταστροφής και εκεί που το αστέρι της Gaga ανεβαίνει ψηλά, του Cooper καταποντίζεται. Βυθίζεται όλο και πιο πολύ στους προσωπικούς του δαίμονες με άσχημη κατάληξη. 



Η Lady Gaga στον ρόλο της Ally είναι συμπαθητική. Φαίνεται πως προσπαθεί να αποδώσει σαν ηθοποιός και για το συγκεκριμένο είδος ταινίας λίγο πολύ τα καταφέρνει. Άλλωστε είναι σαν να παίζει τον εαυτό της. Μια τραγουδίστρια που από την αφάνεια κατάφερε να γίνει το απόλυτο ποπ είδωλο. Η φωνή της που είναι μοναδική στο είδος της,  καλύπτει τα κενά της ηθοποιίας της. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η υποψηφιότητα για Όσκαρ. Θεωρώ πως η Ακαδημία των βραβείων την επέλεξε σαν υποψήφια για να τονώσει τα νούμερα τηλεθέασης (που έχουν καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια) στο νεανικό κοινό που λατρεύει την τραγουδίστρια.  Δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση με τις υπόλοιπες υποψήφιες στην αναμέτρηση για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Προσωπικά δεν με έπεισε. 
Καλή η προσπάθεια της αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο για να θεωρηθεί ηθοποιός. 

Bradley Cooper in A Star Is Born (2018)


Όσον αφορά τον Brandley Cooper, το δημιούργημα του αποτελεί ένα κλασικό μελό του Χόλιγουντ με τεραστίων διαστάσεων κλισέ που τα βλέπουμε σε όλες τις ρομαντικές ταινίες. Αγόρι γνωρίζει εντελώς τυχαία πάντα κορίτσι, ερωτεύονται, μαλώνουν και στο τέλος ο χωρισμός έρχεται μέσα σε κλάμα και οδυρμό. Κατάφερε με λίγα λόγια και με μια trendy πρωταγωνίστρια, να φτιάξει το μελό της χρονιάς πατώντας σε στερεοτυπική συνταγή πασπαλισμένη με δραματική χρυσόσκονη. Έχτισε όλο το film επάνω στη φήμη της Lady Gaga και έπειτα αυτό πούλησε μόνο του. Αν στη θέση της Gaga ήταν μια άσημη πρωταγωνίστρια η ταινία θα περνούσε σαν ένα ακόμη μελό του 2018 κατευθείαν σε online torrent. Στο ρόλο του Jack μου θύμισε ένα κακέκτυπο του Jeff Bridges στο Crazy Heart. 

Sam Elliott in A Star Is Born (2018)

Στα φωτεινά σημεία της ταινίας ο Sam Elliot, επίσης υποψήφιος για Όσκαρ, που παίζει τον αδελφό του Cooper. Η ερμηνεία του αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να παρακολουθήσεις την ταινία. Γεμίζει την οθόνη και κλέβει την παράσταση από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. 


Bradley Cooper and Lady Gaga in A Star Is Born (2018)

Η ταινία προτείνεται αποκλειστικά στο φαν κλαμπ της Lady Gaga και σε όσους κλαίνε εύκολα με τα μελό του Χόλιγουντ. Όλοι οι υπόλοιποι δείτε καλύτερα το περσινό αντίστοιχο χιτ των Όσκαρ La La Land. 






Φωτογραφίες: imdb.com 

Bradley Cooper and Lady Gaga in A Star Is Born (2018)


Σχόλια