Gwyneth Paltrow: Ποιο θα είναι το επόμενο wellness trend;



H Gwyneth Paltrow έχει χτίσει έναν κολοσσό πολυτελούς «ευεξίας» που πλασάρει περίεργα trend στις διψασμένες για κάτι το διαφορετικό πελάτισσές της. H αμφιλεγόμενη γκουρού πολύ συχνά έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις της για το μέλλον της ευεξίας. Αν υποθέσουμε πως και αυτή τη φορά έχει διαισθανθεί κάτι σωστά, η επόμενη τάση στην ευεξία είναι οι ψυχοτρόπες ουσίες.



 "Νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο τα ψυχεδελικά επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία αλλά και τον εθισμό θα γίνει πιο mainstream μέσα στα επόμενα χρόνια" δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο The New York Times. Και παρόλο που ξεκαθάρισε πως η ίδια δεν έχει ποτέ κάνει χρήση των συγκεκριμένων ουσιών δικαιολόγησε την άποψή της λέγοντας "Υπάρχει σίγουρα μια σύνδεση ανάμεσα στην κατάσταση που φτάνουμε υπό την επήρεια ψυχοτρόπων και την αίσθηση πως όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με ένα ανώτερο κάτι". 

Image result for GOOP

Σύμφωνα με ερευνητές, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πνευματικότητας, να σταθεροποιήσει το συναισθήματα και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των διατροφικών διαταραχών.

 Μια αντίστοιχη άποψη κυκλοφορούσε στους επιστημονικούς κύκλους από το 1960 αλλά μια πρόσφατη έρευνα έφερε ξανά το θέμα στην επιφάνεια όταν αποκάλυψε πως η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών όπως το LSD, το MDMA, η ψιλοκυβίνη (βλ. μανιτάρια) και η ayahuasca, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με το Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). 

Ακόμα και η αινιγματική δήλωση της Gwyneth σχετικά με "το ανώτερο κάτι", μοιάζει να έχει μια βάση. Σύμφωνα με ερευνητές, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πνευματικής ενάργειας, να σταθεροποιήσει το συναισθήματα και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των διατροφικών διαταραχών. Μια έρευνα του 2018 είχε, μάλιστα, αποκαλύψει πως οι συγκεκριμένες ουσίες επαναδομούν τη λειτουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο, επανορθώνοντας τα κυκλώματα που δυσλειτουργούν στα άτομα με διαταραχές άγχους και διάθεσης.

Related image

 Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν η Paltrow είναι ενήμερη για τα παραπάνω, αυτή η παράτολμη δήλωση ίσως να μην είναι τόσο υπερβολική όσο ακούγεται αρχικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετά και, αν όντως τα ψυχοτρόπα υπάρχουν κάπου στο μελλοντικό μας νεσεσέρ και φαρμακείο, η ώρα αυτή αργεί ακόμα! 

 Με στοιχεία από το nytimes.com, www.lifo.gr

Σχόλια