Το κορυφαίο comic convention στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, από τις 10 ώς τις 12 Μαΐου 2019.
Μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, με ακόμη περισσότερους έλληνες και ξένους καλεσμένους, με ακόμη περισσότερους διάσημους δημιουργούς, ακόμη περισσότερα workshops και masterclasses, με περισσότερους εκθέτες και καλύπτοντας τη μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με κάθε προηγούμενη διοργάνωση επιστρέφει (από τις 10 ώς τις 12 Μαΐου 2019) το Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con», το απόλυτο φεστιβάλ στην Ελλάδα για τα κόμικς, το animation και όλα όσα σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης. Στον γνώριμο, πλέον, χώρο τού συνεδριακού κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης” τής ΔΕΘ-Helexpo, το “The Comic Con 5” εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία, έτοιμο να υποδεχθεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες που το τίμησαν αδιάλειπτα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
O Brian Azzarello και ο Frank Miller συζητούν με το κοινό κατά τη διάρκεια του "The Comic Con 4".
Τις προηγούμενες τέσσερις χρονιές, το “The Comic Con’ προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ορισμένους από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στον πλανήτη σήμερα - μεταξύ αυτών ο Frank Miller, ο Dave McKean, ο Giorgio Cavazzano, οMike Collins, o Colin Cantwell, ο Tanino Liberatore και πολλοί ακόμη. Φέτος, φέρνει τον Don Rosa, τον κορυφαίο αμερικανό δημιουργό ιστοριών τής Disney, τον ηθοποιό Manu Bennett (με συμμετοχή στις τηλεοπτικές σειρές “Σπάρτακος” και “Arrow” και στην κινηματογραφική τριλογία “Hobbit”), αλλά και περισσότερους από 150 έλληνες δημιουργούς - αριθμός-ρεκόρ για οποιαδήποτε αντίστοιχη διοργάνωση στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τις πύλες τού “The Comic Con 5” θα περάσουν, μεταξύ άλλων, οι εξής σχεδιαστές, ηθοποιοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες:
> Don Rosa. Είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς τής Disney. Γεννήθηκε το 1951, στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Άρχισε να δουλεύει για τη Disney το 1987, με την ιστορία «Ο γιος τού ήλιου». Έκτοτε, δημιούργησε σχεδόν 100 ιστορίες, αποσπώντας δύο φορές το βραβείο Eisner. Μερικές από τις γνωστότερες δουλειές του είναι οι «Αφιερωμένο εξαιρετικά», «Επιστροφή στη Ζαναντού», «Οι φύλακες της χαμένης βιβλιοθήκης», «Ο παγκόσμιος διαλύτης» και «Η αναζήτηση της Καλεβάλα». Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, το γνωστότερο έργο του είναι «Ο βίος και η πολιτεία τού Σκρουτζ Μακ Ντακ», μια ιστορία χωρισμένη σε 12 μέρη, η οποία βασίζεται στο “σύμπαν” τού Carl Barks και εξιστορεί το παρελθόν τού Θείου Σκρουτζ.
Ο θρυλικός δημιουργός Don Rosa Don (Photo: © Jano Rohleder)
> Manu Bennett. Ο γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1969 νεοζηλανδός ηθοποιός έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα υποδυόμενος τους ρόλους τού Crixus στη σειρά “Spartacus”, του Allanon στη σειρά “The Shannara Chronicles”, του Slade Wilson/Deathstroke στη σειρά “Arrow”, αλλά και του Azog the Defiler στην κινηματογραφική τριλογία “Hobbit”.
Ο Manu Bennett ως Κρίξος στην τηλεοπτική σειρά "Σπάρτακος".
> Achdé. Ο γάλλος συγγραφέας και comic artist (κατά κόσμον Hervé Darmenton, με ψευδώνυμο που βασίζεται στη γαλλική προφορά των αρχικών του, “H” και “D”), είναι ο καλλιτέχνης, που μετά τον θάνατο του Morris, του δημιουργού τού Λούκυ Λουκ, το 2003, ανέλαβε τον σχεδιασμό των νέων ιστοριών τού μοναχικού κάουμπόι. Η πιο πρόσφατη ιστορία τού Λούκυ Λουκ, την οποία επιμελήθηκε ο Achdé, έχει τίτλο “A Cowboy in Paris”, σε σενάριο του Jul.
Η αφιέρωση του Achde προς τους Έλληνες φίλους του.
> Τάσος Κωστής. Ο “δικός μας” επίσημος καλεσμένος τού “The Comic Con 5” είναι ευρύτερα γνωστός για τη συμμετοχή του, ως ηθοποιού, σε μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Πολλοί αγνοούν όμως μιαν εξίσου σημαντική πλευρά τής καριέρας, αλλά και του ταλέντου του: τον δανεισμό τής φωνής του στη μεταγλώττιση ορισμένων από τις πιο αγαπημένες ταινίες και παιδικές σειρές στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο Τάσος Κωστής έχει δανείσει τη φωνή του στον θρυλικό “Αστυνόμο Σαΐνη” και στον “Δρακουμέλ” των Στρουμφ, ενώ έχει συμμετάσχει (πάντα μέσω της φωνής του) στις ταινίες “Μίκυ, μια φορά κι έναν καιρό”, “Οι τρεις καμπαλέρος”, “Μπομπ ο μάστορας”, “Ταρζάν 2”, “Ποκαχόντας 2: Ταξίδι σε έναν νέο κόσμο”, “Το σπίτι των κακών τού Μίκυ”, “Το βιβλίο της ζούγκλας 2”, “Ο αυτοκράτορας έχει κέφια”, “Η εποχή των παγετώνων 2: Η απόψυξη”, “Οι περιπέτειες του Σάμμυ: Το μυστικό πέρασμα”, “Αυτοκίνητα 2 3D”. Για τη μέχρι σήμερα δουλειά του έχει τιμηθεί από τη Disney με τον τίτλο του “First Class Actor”.
> Brian Azzarello. Ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς ιστοριών κόμικς, ο Azzarello έχει γράψει -μεταξύ άλλων- το σενάριο για αρκετές από τις περιπέτειες του Batman, του Superman και της Wonder Woman, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δουλειά του στο “100 Bullets” και στο “Dark Knight III - The Master Race” (του Frank Miller). Αυτήν την περίοδο ασχολείται με το πολυσυζητημένο “Batman: Damned”, σε συνεργασία με τον Lee Bermejo.
> Esad Ribic. Από το Ζάγκρεμπ στην κορυφή τού σύμπαντος, ο κροάτης σχεδιαστής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των κόμικς (δεν είναι τυχαίο ότι η Marvel τον εμπιστεύεται για όλα τα mega events της, όπως το “Secret Wars”). Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο των αμερικανικών κόμικς σχεδιάζοντας για την Antarctic Press και στη συνέχεια για τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, Marvel και DC Vertigo. Ανάμεσα στους τίτλους που έχει σχεδιάσει για τη Marvel ξεχωρίζουν τα “Loki”, “Silver Surfer: Requiem”, “Sub-Mariner: Depths” και “Thor: God of Thunder”. Πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν το “VS” για την Image Comics.
> Dan Watters. Το πρώτο κόμικ τού βρετανού συγγραφέα (με τίτλο “Limbo”) κυκλοφόρησε από την Image Comics το 2016. Έκτοτε έχει γράψει το “The Shadow” για τη Dynamite Comics, αλλά και τα “Assassin’s Creed” και “Wolfenstein” για την Titan Comics. Αυτήν την περίοδο δουλεύει πάνω στο relaunch τού “Lucifer” για το “Sandman Universe” τής DC Vertigo, όπως επίσης και για το “Deep Roots” για τη Vault Comics.
> Paolo Pantalena. Ο ιταλός comic artist και εικονογράφος έχει εργαστεί ως σχεδιαστής εξωφύλλων σε εκδοτικούς κολοσσούς, όπως οι Zenescope Entertainment, Aspen Comics, Top Cow και Image Comics. Παράλληλα, έχει δουλέψει ως σχεδιαστής και για τίτλους τής DC και της Marvel Comics. Το χαρακτηριστικό σχεδιαστικό ύφος του παραπέμπει σε μια ανανεωμένη εκδοχή τής υπερηρωικής αισθητικής των 90s. Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες δουλειές του περιλαμβάνουν τίτλους όπως οι “Red Hood/Arsenal” και “Deathstroke”, αμφότερες για τη DC Comics.
Ο Pantalena έφερε τον Μπάτμαν στη Θεσσαλονίκη.
> Dave Johnson. Και παπάς και… illustrator; Κι όμως! Παρότι ο αμερικανός δημιουργός είναι επίσκοπος των Μεθοδιστών, στις ΗΠΑ, έγινε ευρύτερα γνωστός για τα (περισσότερα από εκατό) μινιμαλιστικά εξώφυλλά του για τη σειρά “100 Bullets” τής Vertigo. Παράλληλα, βρίσκεται πίσω από ορισμένα από τα πιο δημοφιλή εξώφυλλα για λογαριασμό τής DC Comics (κυρίως για τις σειρές “Batman” και “Detective Comics”), ενώ ξεχώρισε και για τη δουλειά του για λογαριασμό τής Marvel (στον χαρακτήρα “Deadpool”). Ο Ντέιβ είναι ένας από τους βασικούς ιδρυτές τού “Drink and Draw”, μιας σύμπραξης επαγγελματιών καλλιτεχνών, ενώ οι μικρότερες ηλικίες τον γνωρίζουν ως συνδημιουργό τού αγαπημένου χαρακτήρα “Ben 10”. Για τις εξαιρετικές δουλειές του, ο Τζόνσον απέσπασε το 2002 το βραβείο Eisner (ως “Καλύτερος Καλλιτέχνης Εξωφύλλων”), ενώ προτάθηκε για το ίδιο βραβείο και το 2004, με αφορμή τη δουλειά του στη μίνι σειρά “Superman: Red Son” τής DC Elseworlds.
> Paul Azaceta. Μόνιμα εγκατεστημένος στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Azaceta ξεχωρίζει για το απλό, αλλά τολμηρό ύφος του. Η δουλειά του περιλαμβάνει τίτλους όπως οι “Daredevil”, “Spider-Man”, “Punisher Noir” και “B.P.R.D. 1946”. Παράλληλα, είναι ένας από τους δημιουργούς τού “Graveyard of Empires”, μαζί με τον Mark Sable (για την Image Comics). Η πιο πρόσφατη (και δημοφιλής) δουλειά του είναι το “Outcast”, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον συγγραφέα Robert Kirkman. Η συγκεκριμένη σειρά τής Image Comics γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη μέσω του δικτύου Fox.
Το σχέδιο του Paul Azaceta για το "The Comic Con 5"
> Yildiray Cinar. Ο τούρκος σχεδιαστής έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κόμικς. Ξεκινώντας το 2010, με τη συνεργασία του με τον βετεράνο σεναριογράφο Paul Levitz στη σειρά “Legion of Superheroes” (και έχοντας ήδη δουλέψει στον τίτλο “Teen Titans”), συνεχίζει με το “The Fury of Firestorm: The Nuclear Men” για το New 52 της DC, σε σενάριο Gail Simone και Ethan Van Sciver. Το 2014 σχεδιάζει (στη Marvel) το κόμικ “Superior Iron Man” σε σενάριο Tom Taylor, ενώ κατόπιν συμμετέχει στη σειρά “Legends of Tomorrow” της DC, σχεδιάζοντας τις ιστορίες των Metal Men σε σενάριο του θρύλου Len Wein. Οι τελευταίες δουλειές του για τη Marvel Comics αφορούσαν στους τίτλους “Cable”, “Weapon X” και “Uncanny X-Men”. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται ξανά με τον Tom Taylor, σχεδιάζοντας το “Friendly Neighborhood Spider-Man”, ενώ παράλληλα δουλεύει για τη Marvel τον τίτλο “Cable”, ο οποίος πολύ σύντομα θα γίνει και ταινία.
> Rufus Dayglo. Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του από το "παραδοσιακό" 2d animation και τα storyboards, ο αγαπημένος καλλιτέχνης πέρασε τελικά στη μεγάλη του αγάπη: τα κόμικς. Ανάμεσα στις εταιρείες για τις οποίες εργάστηκε είναι η "Image Comics", η "IDW Comics" και η "DC Vertigo". Μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε (με τον Peter Milligan και τον Jim McCarthy) το "Bad Company" για την "2000 AD". Αυτόν τον καιρό σχεδιάζει το "Counterfeit Girl" (επίσης με τον Peter Milligan και τον Dom Regan) για τη "2000 AD".
> William Simpson. Μετά και την επικείμενη, 5η συνεχόμενη παρουσία του στο “The Comic Con”, ο ιρλανδός σχεδιαστής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλέον “Θεσσαλονικιός”. Πρόκειται για τον storyboard artist τής τηλεοπτικής σειράς-θρύλου “Game of Thrones”- και είναι ένας από τους ελάχιστους που γνωρίζει πώς τελειώνει η σειρά, αυτήν την άνοιξη. Το καλύτερο; Έχει ήδη στα σκαριά τις επόμενες δουλειές του - και θα μοιραστεί κάποιες από τις ιδέες του με τους επισκέπτες τού φετινού “The Comic Con”.
> Narga-Chan cosplay. Η αυστριακή cosplayer, gamer και μοντέλο άρχισε να ασχολείται με το cosplaying το 2010 - και δεν σταμάτησε έκτοτε. Έχει βρεθεί ως guest σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις τού είδους στην Ευρώπη, από τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία ώς την Ιταλία και την Πολωνία. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί ως επίσημη καλεσμένη σε ελληνική διοργάνωση. Οι μεταμορφώσεις της κινούνται από anime, manga και videogames ώς ταινίες, αλλά και δικά της σχέδια. Ξεχωρίζει για την τεράστια σημασία που δίνει στις λεπτομέρειες του μέικάπ της, αλλά και στην πλαστικότητά της, που της επιτρέπει να αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Το σχέδιο του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη μας ταξιδεύει στην παλιά Θεσσαλονίκη.
Από αυτήν τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, ασφαλώς, οι έλληνες δημιουργοί, η φετινή συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε κυριολεκτικά κάθε προηγούμενο! Συγκεκριμένα, το 5ο “The Comic Con” θα τιμήσουν περισσότεροι από 150 έλληνες καλλιτέχνες, ορισμένοι εκ των οποίων συνεργάζονται ήδη με εταιρείες-κολοσσούς τού εξωτερικού. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ελληνικές εκδοτικές εταιρείες παραγωγής κόμικ, επιχειρήσεις λιανικής που δραστηριοποιούνται στον χώρο και πολλά ακόμη.
Ο Γκοτζίλα της Σιαδώρας Παπαθεοδώρου βολτάρει στη Νέα Παραλία.
Έλληνες και ξένοι δημιουργοί θα έρθουν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους χιλιάδες φανατικούς λάτρεις τής δουλειάς τους, μέσα από workshops με συμμετοχή τού κοινού, ειδικά masterclasses σχεδίασης κόμικ, αλλά και ζωντανή συζήτηση με τους fans τους.
H Spider Gwen του Θάνου Μπαγγέα σε... πτήσεις πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους.
ΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ
Όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος οι επισκέπτες τού “The Comic Con” θα κληθούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους στα κόμικς, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα video games. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποδείξουν στον Γιάννη Σερβετά και στον Δημήτρη Μεντζέλο ότι δικαίως κατέχουν “διδακτορικό” στα κόμικς, αφού γνωρίζουν μέχρι και το… μοριακό βάρος τού κρυπτονίτη. Περιττό να αναφέρουμε ότι οι νικητές θα κερδίσουν πλούσια, συλλεκτικά δώρα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η πρώτη ημέρα τού Thessaloniki Comic Convention (Παρασκευή 10.05.2019) θα είναι αφιερωμένη στα σχολεία που θα βρεθούν στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, για να απολαύσουν τα events τής διοργάνωσης, να συμμετάσχουν σε masterclasses και workshops, να δουν από κοντά διάσημους καλλιτέχνες και να χαρούν συμμετέχοντας σε αυτήν τη μεγάλη, πολύχρωμη γιορτή των κόμικς και του animation. Ήδη, πολλά σχολεία τής Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους - όσοι πιστοί προλαβαίνετε να κλείσετε μία από τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις, στέλνοντας email στη διεύθυνση info@thecomiccon.gr ή στη διεύθυνση press@thecomiccon.gr (με την ένδειξη: “Επίσκεψη σχολείου στο ‘The Comic Con 5’”).
ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Από την πρώτη κιόλας διοργάνωσή του, το Thessaloniki Comic Convention “The Comic Con” έλαβε μια μεγάλη απόφαση: να διοργανώσει το σημαντικότερο comic convention στη χώρα σήμερα, στεκόμενο παράλληλα, ωστόσο, δίπλα στις ανάγκες τής πραγματικής κοινωνίας. Ο τρόπος; Παραχωρώντας μέρος των εσόδων του, αλλά και εισιτήρια, όπως επίσης και τη δυνατότητα φιλοξενίας σε μια σειρά από φορείς και οργανισμούς με κοινωφελές πρόσημο. Συγκεκριμένα:.
01. Το 2015 στήριξε το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός», καλύπτοντας μέρος των αναγκών του.
02. Σειρά είχε, το 2016, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ) στην Καλαμαριά, το οποίο στέκεται δίπλα σε παιδιά και νέους με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
03. Το 2017 το “The Comic Con” βρέθηκε στο πλευρό τού Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα”, ο οποίος στέκεται από το 1990 δίπλα στα καρκινοπαθή παιδιά και στις οικογένειές τους.
04. Πέρσι (2018), το Thessaloniki Comic Convention στάθηκε με αντίστοιχο τρόπο δίπλα στις ανάγκες τής οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Παραμένοντας πιστό σε αυτήν τη σημαντική παράδοση, το “The Comic Con” θα στηρίξει αυτόν τον Μάιο ένα ξεχωριστό χωριό. Ένα χωριό που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο. Ένα χωριό που δίνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωση του, αλλά και για την ξεγνοιασιά τού παιχνιδιού. Ένα χωριό που χαρίζει στα παιδιά το μητρικό χάδι και την αγάπη μιας “Μητέρας SOS”, την οποία έχουν ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Φέτος, ακολουθώντας την πεπατημένη των τεσσάρων προηγούμενων διοργανώσεων, το Thessaloniki Comic Convention “The Comic Con” θα στηρίξει ηθικά, αλλά κυρίως έμπρακτα το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Σωματείου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sos-villages.gr).
INFO:
Το “The Comic Con 5” θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ώς τις 12 Μαΐου 2019, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις εγκαταστάσεις τής ΔΕΘ-Helexpo.
> Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 10/05 και Σάββατο 11/05 μεταξύ 10.00-21.00, Κυριακή 12/05 μεταξύ 10.00-20.00.
> Εισιτήρια: €7 (εισιτήριο ημέρας), €12 (μειωμένο εισιτήριο τριημέρου-προπώληση), €14 (εισιτήριο τριημέρου). Παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων δικαιούνται δωρεάν είσοδο, εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα (ένα παιδί ανά ενήλικα). Εισιτήριο για κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας έως 12 ετών: €3.
Stay tuned στην επίσημη ιστοσελίδα τής διοργάνωσης (www.thecomiccon.gr) και στη σελίδα μας στο Facebook (www.facebook.com/thecomiccon).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου